Evaluarea protecției anti-SARS-CoV-2 post infecție și post vaccinare: influența variantelor virale nou apărute

ETAPA II: Evaluarea protecției anti-SARS-CoV-2 post infecție și post vaccinare (01.01.2023 – 31.12.2023)

– Colectarea și prelucrarea probelor

– Analiza in dinamica a nivelurilor de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

– Analiza răspunsului imun celular la SARS-CoV-2.

– Integrarea rezultatelor

Rezumat:

În această etapă, am examinat cinetica și persistența răspunsului imun umoral și celular anti-SARS-CoV-2 la subiecți cu imunitate dobândită în urma unei infecții, obținută prin vaccinare sau printr-o combinație a ambelor. În cadrul studiului au fost evaluați 73 de subiecți selectați pe baza criteriilor definite anterior, de la care au fost recoltate probe de sânge în dinamică la un interval de 3 – 4 luni. Evaluarea nivelului de anticorpi IgA anti-SARS-CoV-2 a evidențiat că acesta este menținut într-o măsură mai susținută și pe o durată mai îndelungată în cazul persoanelor care au fost vaccinate după o infecție anterioară. Analiza evoluției anticorpilor de protecție de tip IgG anti-S, obținuți prin vaccinare, a relevat o diminuare în timp, însă s-a observat un nivel mai ridicat și mai durabil la subiecții cu rapel și cei cu o infecție naturală SARS-CoV-2. Analiza răspunsului imun celular anti-SARS-CoV-2 a fost efectuata prin identificarea si cuantificarea prin citometrie în flux subseturilor de memorie a celulelor B și T și a limfocitelor T activate prin stimularea ex vivo cu proteina S specifică pentru subvarianta omicron BA.4/BA.5. Astfel, analiza subseturilor de memorie a celulelor B și T a evidențiat o creștere în timp a fracției de celule naive însă aceste modificări nu sunt semnificative statistic. Nivelul de citokine și chemokine secretate de către celulele sistemului imun indică o activare a acestora și nu este influențat de varianta SARS-CoV-2. Rezultatele obținute confirmă persistența și re-activarea celulelor T CD4+ și CD8+ specifice SARS-CoV-2. Persistența răspunsului imun anti-SARS-CoV-2 reprezintă un aspect crucial pentru sănătatea publică, strategiile de vaccinare și dezvoltarea intervențiilor terapeutice.

Indicatori:

Conferinte:

  • Matei L., Chivu-Economescu M., Ruta S.M. „Protecția împotriva SARS-CoV-2 la doi ani după vaccinare: o perspectivă asupra răspunsului imun celular”, a XI-a Conferință Națională RoVaccin, 7 – 8 aprilie 2023, Bucuresti, Romania. Prezentare orala.

  • Matei L., Chivu-Economescu M., Voicu O.L., Sultana M.C., Radu E., Bleotu C., Diaconu C.C., Ruta S.M. “Persistence of anti-SARS-CoV-2 cellular immune response developed post-infection or postvaccination”, 33rd European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID 2023), 15 – 18 aprilie 2023, Copenhagen, Denmark. Presentare orala ePoster.

 

Loading