Evaluarea protecției anti-SARS-CoV-2 post infecție și post vaccinare: influența variantelor virale nou apărute

ETAPA III: Evaluarea protecției anti-SARS-CoV-2 post infecție și post vaccinare (01.01.2024 – 30.11.2024)

– Analiza in dinamica a nivelurilor de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

– Analiza răspunsului imun celular la SARS-CoV-2.

– Integrarea rezultatelor

Rezumat final:

Studiul a urmărit dinamica răspunsului imun anti-SARS-CoV-2 la un grup de 73 de subiecți cu imunitate dobândită natural, prin vaccinare sau hibridă (infecție și vaccinare), analizând atât răspunsul umoral (anticorpi IgA și IgG anti-S și IgG anti-NCP), cât și cel celular (celule T CD4+ și CD8+ specifice SARS-CoV-2). Participanții au fost monitorizați în dinamică, prelevându-se probe de sânge la intervale regulate. De asemenea, în studiu a fost inclus un subset de 15 subiecți HIV-pozitivi aflați sub terapie antiretrovirală combinată, distribuiți în trei grupuri în funcție de nivelul celulelor CD4.

Analiza răspunsul umorala evidențiat faptul că nivelurile anticorpilor IgA și IgG anti-S au scăzut treptat după vaccinare sau infecție, dar administrarea unei doze de rapel sau expunerea ulterioară la virus a dus la creșterea și la o menținere prelungită a acestora, în special la persoanele cu imunitate hibridă. Subiecții vaccinați după o infecție anterioară au avut cele mai stabile niveluri de anticorpi IgA și IgG anti-S. Nivelul anticorpilor IgG anti-NCP a scăzut rapid, devenind adesea nedetectabil după 6 luni de la infecție, iar infecțiile ulterioare au determinat creșteri temporare. Capacitatea neutralizantă a anticorpilor împotriva variantei Delta a fost mai mare decât împotriva Omicron, infecțiile cu subvariante Omicron oferind o protecție mai eficientă, comparativ cu infecțiile cu varianta ancestrală sau Delta.

În ceea ce privește răspunsul celular, celule T CD4+ și CD8+ specifice SARS-CoV-2 au fost activate la toți subiecții evaluați, indiferent de tipul de imunitate în răspuns la varianta virală ancestrală și la subvariantele Omicron analizate (BA.1, BA.4/BA.5 și XBB.1.5). Răspunsul imun celular s-a menținut până la 2 ani, fără diferențe semnificative între variantele virale infectante. Analiza citokinelor secretate în răspuns la stimuli a evidențiat predominanța factorilor Th1 (IFN-γ, IL-2, TNF-α) și Th2 (IL-4, IL-10), cu o ușoară reducere în timp, dar fără creșteri ale factorilor pro-inflamatori, ceea ce sugerează un răspuns imun protector pe termen lung.

În cazul subiecților HIV-pozitivi, cei cu imunosupresie severă sau ușoară au prezentat un răspuns celular mai slab comparativ cu cei fără imunosupresie, însă acest răspuns nu a fost semnificativ diferit de cel al subiecților HIV-negativi.

În concluzie, studiul nostru demonstrează că imunitatea hibridă și administrarea dozelor de rapel joacă un rol esențial în menținerea unui răspuns imun robust și de lungă durată împotriva SARS-CoV-2. Persistența răspunsului celular și umoral oferă protecție împotriva formelor severe ale bolii, chiar și în contextul variantelor virale emergente.

Indicatori:

Articole:

  • Ruta S, Popescu CP, Matei L, Grancea C, Paun AM, Oprea C, Sultana C. SARS-CoV-2 Humoral and Cellular Immune Responses in People Living with HIV. Vaccines. 2024 Jun 16;12(6):663.

Conferinte:

  • Matei L., Chivu-Economescu M., Dragu D., Voicu O., Sultana C., Radu E., Bleotu C., Diaconu C., Ruta S.M. „Persistence of Anti-SARS-CoV-2 Immune Response / Persistența răspunsului imun anti-SARS-CoV-2”, Simpozionului „Academician Nicolae Cajal”, 28 – 29 martie 2024, Bucuresti, Romania. Prezentare orala.

 

Loading